Energie is in korte tijd flink duurder geworden. Vooral gas. En dat blijft waarschijnlijk zo. Niet alleen omdat er meer vraag dan aanbod is, maar ook omdat de overheid gas steeds zwaarder belast. Het is dus hoog tijd om te kijken hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. Onze specialist Bas Kamphuis heeft voor u een en ander op een rij gezet.
Veel huiseigenaren die willen verduurzamen, worstelen met de vraag waar ze moeten beginnen. Isoleren? Zonnepanelen? Een warmtepomp? Ook ‘Wat gaat dat kosten?’ is een veelgehoorde vraag. Afhankelijk van uw huis, uw wensen en uw budget kunt u het zo simpel of ingewikkeld maken als u wilt. Houd rekening met tenminste een paar duizend euro.
Terugverdientijd
Uw huis energiezuiniger maken kost geld. Maar dat is wel geld dat u op termijn terugverdient. Sommige isolerende maatregelen heeft u er binnen enkele jaren uit. Voor andere moet u wat langer geduld hebben. Maar zelfs als het 15 jaar duurt, heeft u nog altijd een rendement dat vele malen hoger is dan de huidige spaarrente.
Subsidie in 2022 omhoog
Verder kunt u in aanmerking komen voor subsidie als u twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Die subsidie loopt op tot wel 30 procent van de kosten. Wilt u daar meer over weten? Kijk dan even op deze
website of neem contact met me op.
Voordelig lenen
Maar wat als u nou niet veel spaargeld heeft of dat liever niet in uw huis investeert? Ook dan zijn er meerdere mogelijkheden om uw energiezuinige huis te financieren. Omdat de rente erg laag is, is het vaak interessant genoeg om er een lening voor af te sluiten. Ik zet de belangrijkste mogelijkheden voor u op een rij.
1. Je bestaande hypotheek
Als u uw huis wilt verduurzamen, kunt u vaak uw lopende hypotheek verhogen of oversluiten. Enerzijds omdat u waarschijnlijk overwaarde hebt, anderzijds omdat u voor een duurzamer huis meer mag lenen. Wilt u weten of u deze mogelijkheid hebt en hoe dat in zijn werk gaat? Neem dan even contact met me op.
2. Energiebespaarlening
Een andere optie is om een ‘milieulening' af te sluiten voor de verduurzaming van uw huis. Dat kan bijvoorbeeld met een Energiebespaarlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).
De rente van zo’n lening is veel lager dan de rente op een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Dat komt omdat de overheid de lening subsidieert. U mag maximaal € 65.000 lenen en de rente ligt momenteel tussen de 1,5% en 1,9%.
Meer over deze lening leest u hier.
3. Duurzaamheidslening
Sommige gemeenten en provincies bieden daarnaast de Duurzaamheidslening aan. Daarmee kunt u maximaal € 25.000 lenen tegen een (lage) rente van 1,6%.
Op deze pagina kunt u zien of uvoor zo’n lening in aanmerking komt.
4. Groene leningen
Sommige banken bieden groene leningen aan. Het geld dat u leent, moet u gebruiken om te verduurzamen. Bijvoorbeeld door uw huis te isoleren of zonnepanelen of warmtepomp te plaatsen. De rente van een groene lening is vaak lager dan van een reguliere lening.
Meer informatie
Wilt u weten hoe u het energiezuinig maken van uw huis het slimste kunt financieren? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van geldzaken zoals hypotheken en leningen. En omdat ik ook Adviseur Duurzaam Wonen ben, blijf ik altijd van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte.
Contact met onze specialisten