In het kader van de Inbraakpreventie weken hebben we gevraagd of Ans Keuben, onze verzekeringsadviseur, wat wil vertellen over haar ervaring omtrent het beveiligen van je huis. Maar deze ervaring komt dichterbij dan een verzekering afsluiten. Ze was namelijk zelf het slachtoffer van een brutale woninginbraak, op klaarlichte dag.
Oog in oog met de dief
Ans en haar man hebben altijd redelijk veel aandacht gegeven aan de beveiliging van hun woning. Toch sloeg het noodlot totaal onverwacht toe. Om wat frisse lucht binnen te laten lieten ze regelmatig een kiepraam op een kiertje open staan als ze gingen werken. Toen de man van Ans onverwacht aan het einde van een ochtend naar huis kwam zag hij nog net een wit busje van zijn eigen oprit afrijden. Eén blik op de bestuurder zei genoeg: dit was foute boel.
Zorgvuldig gepland en uitgevoerd
Eenmaal binnen bleek dat er veel meegenomen was: de flat screen, de boxen, de geluidsinstallatie en boven waren de sieraden verdwenen. Ans: ‘Wat me gelijk opviel (en wat me verbaasde) bij aankomst was dat onze blauwe (papier) container miste en dat in ons huis alles redelijk netjes was achtergelaten. Geen spullen op de grond, geen ravage. Na onderzoek van de politie bleek dat de dief de container had gebruikt om alle spullen in te vervoeren en dat hij heel rustig te werk was gegaan. De inbraak was zorgvuldig gepland en uitgevoerd door een ervaren crimineel, zo concludeerde de politie’.
Ervaren criminelen komen overal binnen
Ondanks dat op het kiepraam een beveiliging zit was het de crimineel dus toch gelukt om binnen te komen. Maar hoe dan? De politie legde uit dat er ook bij deze ramen een zwakke plek zit. De crimineel wist dat en heeft met enkel één trap het raam uit het kozijn geduwd, zonder het glas kapot te maken. Ans: ‘Na de inbraak vielen allerlei puzzelstukjes op hun plek. Regelmatig werd ik rond het middaguur gebeld op de vaste telefoon zonder dat de beller antwoord gaf. Later herinnerde ik me dat ik ook vaak een wit busje had zien staan aan de overkant van de straat. Omdat er veel gewerkt werd aan de weg tijdens die periode heb ik daar nooit raar van opgekeken.’
Wat te doen tegen brutale dieven
Ans is helaas niet de enige in deze omgeving die met een inbraak te maken heeft gehad. Ze geeft aan dat de dieven steeds brutaler worden, dat ziet ze ook tijdens haar werk als verzekeringsadviseur. Zo wordt er vaker ingebroken op klaarlichte dag en hebben steeds meer mensen te maken met insluiping. Tijdens een warme zomeravond de deur van het slot laten terwijl je in de tuin zit, kan dan voor nare verrassingen zorgen. Ans: ‘Wat bij ons erg geholpen heeft is het starten van een buurtapp, een groepsgesprek via WhatsApp met al onze buren. Zodra iemand iets opvalt wordt het in de app gezet. Oplettende buren, daar kan geen beveiliging tegenop.’
7 tips voor inbraakpreventie
1.
Wees oplettendWord je vaak op rare tijdstippen gebeld? Staat er regelmatig een auto of een persoon op een plek waar je dit niet verwacht? Noteer het telefoonnummer of kenteken.
2.
Meld verdachte situatiesHeb je iets gezien wat je verdacht vindt? Meld het bij de politie. Je gevoel heeft het vaak bij het rechte eind.
3.
Start een buurtappLicht je buren in als je op vakantie gaat en spreek met elkaar af dat jullie elkaars huis in de gaten houden.
4.
Licht de politie inWat veel mensen niet weten is dat je het bij de politie mag melden als je op vakantie gaat. Zij zullen dan wat vaker langs te woning rijden of om de woning heen lopen.
5.
Berg spullen opLaat geen spullen rondom het huis staan die dieven kunnen gebruiken. Laat bijvoorbeeld geen ladder achter het schuurtje staan, maar in het afgesloten schuurtje. Zoals de veelgehoorde reclame al zegt: ‘Maak het ze niet te makkelijk’.
6.
Verzeker attractieve eigendommenSommige eigendommen zijn aantrekkelijker voor criminelen dan andere. Een grote antieke houten kast zal minder snel meegenomen worden dan een flat screen televisie of juwelen. Zorg dat je deze eigendommen goed verzekerd hebt.
7.
Controleer je inboedelverzekeringLaat iedere 5 jaar het verzekerd bedrag van je inboedelverzekering controleren. In 5 jaar kan er veel veranderen. De verzekeraars waar Best Living mee werkt geven in ieder geval 5 jaar garantie op onderverzekering bij inbraak.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen over het verzekeren of beveiligen van je woning? Maak dan een afspraak met Ans voor een gratis advies en (her)berekening van het verzekerd bedrag van je inboedelverzekering.